Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velocity pedál pro midicimbalom

Pro testování nového převodníku, s umělou dynamikou, je potřeba vyvinout velocity pedál pro midicimbalom přímo na míru.

Protože se jedná o druhý pedál u cimbálu, je nutné zmírnit neobvyklost nohou regulované hlasitosti úozu a eliminovat možnost narušení neuromotoriky reakce pravé nohy v závislosti na levé při ovládání velocity levou nohou a naopak.

Vyloučení matoucích pohybů nelze dosáhnout regulací velocity- šlapáním  pedálu, proto se první  verze bude ubírat cestou posunu nártu chodidla, nebo spíše stranovému vytáčení špičky chodidla na patě s výchozí středovou polohou. Pro kontrolu polohy, budou v pohybu ze středu na každou stranu, 1 až 2 mechanické rázy-překonávání zvýšeného odporu v krátkém úseku.

Po zkonstruování nožního regulátoru  z popisu výše a po vyzkoušení, zavrhuji nápad označený červeně. Nahrazuji změnou funkce. Kuželový, otáčivý regulátor nemá středovou polohu,  je nežádoucí i vratný systém, mechanické rázy narušují plynulost regulace a nejsou potřeba, orientace hlasitosti je sluchem.

Moje první varianta používá lineárneární trimr s nástrčnou osou s dutinou uvnitř.

Hodnota je 25 kOhmů. Poměr převodu je nastaven tak, aby posun mezi palcem a malíčkem obsáhl celou škálu hlasitosti. Jedná se o třecí kolečkový převod, neměl jsem jiné mechanické prvky, snadno zhotovitelné, netřeba kluzné spojky dorazu.

Již nyní vidím dva způsoby jak položit chodidlo na regulátor. Po delším testování v provozu při hře bude možné upravit opěrky pro odpočívání při dlouhé hře se stejnou hlasitostí.

Pokud se osvědčí v provozu, bude nutné vysoustružit kladečky s krajním cylindrem, aby se gumová obložení díky tření nesesouvala přes okraje. Pro vyloučení vrzání, skřípání použít ložiska. Pod zadní část  základny umístit stavítko náklonu regulátoru.

24.5.2015-gumové obložení se z ozubí náhonu občas svlékne a regulace pak nefunguje.  Toto vyřešit jinak. Chybí také závěs druhé strany kuželového, otáčivého regulátoru, a při drsnějším přišlápnutí se středová osa kuželu v podobě duralové trubičky o prům. 6mm vychýlí, což napomáhá sjetí obložení.Ta ložiska by to chtělo.